Frilansa som webbutvecklare/IT-konsult

Att frilansa som webbutvecklare, IT-konsult eller systemadministratör blir allt mer populärt alternativ modell istället för direkt anställning. Det tillåter högre flexibilitet, ofta bättre arbetsvillkor och framförallt större valfriheter. Fast frihet kommer också med mer ansvar – så hur tacklar man det rätt?

Börja småskaligt och doppa fötterna

Livet som frilansade webbutvecklare eller IT-konsult är det många som drömmer om under tiden man sitter på kontoret. Alla dessa möten, chefer och riktlinjer som snarare stjälper än hjälper kan få vem som helst att låta fantasin skena. Att kunna göra samma arbetsuppgifter fast med egna kunder behöver inte ligga långt borta. Även för den som kanske aldrig tillbringat tid som anställd inom IT-branschen utan vill gå direkt in i livet som egenföretagare behöver det inte vara särskilt svårt.

Det viktiga är att börja småskaligt och doppa fötterna. Det finns mycket att tänka på och att forma en kundbas kan ta lång tid. Visst kan det kännas frestande att dramatiskt säga upp sig inför chefen och minsann visa att man kan stå på egna ben – men faktum är det kräver lite eftertanke. Det går idag utmärkt att exempelvis fakturera utan företag i egenskap av vanlig privatperson. Detta passar perfekt om man vill pröva göra uppdrag på konsultbasis utan att behöva ta itu med allt pappersarbete som F-skattsedel kräver. Eller utan att behöva säga upp sig.

Jobba hemifrån eller från kontor?

En annan fråga som många brukar ställa sig är ifall man ska jobba hemifrån eller från kontoret. Detta är någonting som är väldigt individuellt. Somliga föredrar att i en uppstartsfas av sin framtida konsultverksamhet eller frilansande karriär att jobba hemifrån. Det ställer såklart krav på att man tar sitt hem på allvar som arbetsplats. Att skaffa en whiteboard eller lite kontorsartiklar är alltså ingen dum idé även fast man sitter hemma.

Annars kan man också hyra in sig på så kallade kontorshotell eller coworking spaces. Ett kontorshotell är i princip en samlingsplats för massvis av olika typer av frilansare, egenföretagare och konsulter där det ofta är öppna platser eller väldigt dynamisk miljö. Människor betalar månadsvis en prenumeration och får tillgång till bekvämligheter såsom fikarum, kaffe, skrivare, konferensrum och nätverk. För dig som redan till en början vet med dig du kommer bedriva en lönsam verksamhet kan detta vara rekommenderat. Inte minst för den sociala faktorn.

Tålamod och beslutsamhet tar dig långt

Sist men inte minst så kommer det såklart till den mentala attityden. Beroende på vilka omständigheter och former du kliver in i rollen som frilansare så kan du också förvänta dig utmaningar. För dig som sedan tidigare har haft ett långt yrkesliv och redan kan skapa en gedigen kundbas – grattis. För dig som däremot är yngre och inte har lika mycket gammalt arv att falla tillbaka på i form av tidigare uppdrag och arbetsgivare kan det bli tuffare. Räkna med många timmar att jobba gratis eller sena arbetsnätter. Men kom ihåg att tålamod och beslutsamhet tar dig långt – till sist lossnar det. Så om du länge funderat på livet som frilansare; Sluta fundera och ta steget istället. Ett år från och med nu önskar du att du hade börjat idag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *