Vikten av tydlig webbdesign

Tydlig startsida viktigt för butiker på nätet

Att bygga en startsida för sin e-handel eller företagshemsida är en av de viktigaste detaljerna i arbetet med webbdesign. Startsidan är förutom det första man ser också en plats som ska ge svar på frågor, men samtidigt bjuda in besökaren till att klicka sig vidare in på hemsidan.  Exempelvis en Svensk webbsida på .NU eller .SE-domän som säljer billiga sängar eller billiga klockor behöver direkt berätta för kunden att det är just ytterdörrar till lågt pris som erbjuds. Om man istället inriktar sig på produkter som är extra hållbara ska man naturligtvis erbjuda besökaren produkter med den inriktningen istället. De gånger detta inte görs tillräckligt tydligt riskerar man att tappa besökaren till en annan hemsida i Googles sökresultat.

Välj en tydlig profil för e-butiken

Arbetet med att välja en tydlig profil är alltså viktig för alla typer av verksamheter. De flesta företag som säljer produkter eller tjänster inriktar sig på specifika målgrupper som behöver nås på olika sätt. När kunden väl är inne på hemsidan är det av stor betydelse att hemsidan besvarar kundens alla eventuella frågor.

Gör en kalkyl för konverteringen på e-butiken

Alla webbplatser och e-butiker behöver ta sin konvertering på allvar. Konverteringen kan räknas ut genom att dividera antalet besök med antal slutgiltiga kunder. Ett webbplats som ger kunden vad den söker har stor chans att konvertera fler kunder än en webbsida som inte övertygar kunden tillräckligt. E-butikens startsida är extra viktig eftersom det ofta är webbplatsens mest besökta sida. Ett tredje exempel på e-butiker som konverterar effektivt är ännu en webbplats som inriktar sig på det billigare prissegmentet. Billiga golfklubbor finns att köpa i flera butiker på nätet nu mera. Även om man i detta fall säljer golfset och annat av högre kvalitet är det ändå priset som alltid bör vara i fokus. Webbplatser som tenderar att bli för “spretiga” och försöker vara allt för breda är sällan effektiva i sin konvertering.