Att hamna över en Wikipedia sida i sökresultatet

Det finns olika sätt att leta information på Internet. Majoriteten använder sökmotorn Google eller den förvalda sökverktyget i Windows som heter Bing. Oavsett vilken man föredrar eller vad man än söker efter träffar man förr eller senare på Wikipedia. Det är en öppen webbplats som vem som helst kan editera eller lägga till helt ny information på. I och med att sajten har så pass många olika författare och kritiska bedömare anser många att Wikipedia är en trovärdig webbplats. Det är just därför som denna sidan listas i topp i både Google och Bing sökmotor på vanliga- och ovanliga ord:
wiki sökresultat

Testa själv att söka efter något ord, vilket som helst… Ser du Wikipedia domänen i sökresultatet?

Trovärdig fakta

Wikipedia har oftast väldigt mycket information att tillgodose för den som söker fakta. Men det finns faktiskt andra sidor som har mer detaljerad information om olika saker. Dock är Wikipedia en väldigt stark sida med många trovärdiga länkar. Andra domäner som försöker ta sig förbi måste kämpa i flera år innan de lyckas – om de ens någonsin gör det.

Ett bra exempel är beskrivningen Webbdo gjort av ett webbhotell. Denna sidan beskriver i detalj vad ett webbhotell är och vad det används för med trovärdiga källor i artikeln. Trotts detta kommer denna sidan aldrig att hamna över Wikipedias motsvarighet till denna utförliga guiden. Detta för att Webbdo ej har kraften i sin domän för att ta sig förbi en Wikisida som denna. För den som jobbar med sökmotoroptimering vet vad jag talar om. Man kan bygga upp en sida hur utförligt som helst. Skriva detaljerade artiklar med över 2500+ ord utan att ens komma i närheten av att hamna över Wikipedia. Iallafall inte de närmsta åren när man precis publicerat en artikel.

Öka dina chanser

Vill man ha en ärlig chans bör man länka till trovärdiga artiklar som bekräftar ens påstående i sin egna artikel. Utan det sjunker ens odds från att klå en Wikipedia sida markant. Man ska även tänka på att skriva en unik artikel – delvis ej kopiera annat som redan finns publicerade på andra sidor. Bara det är en utmaning i sig som kräver noggrant förarbete innan man ens påbörjar sin artikel.

Gör din sida mer trovärdig

Förutom ovanstående om att länka till trovärdiga sidor ska man även själv försöka få andra trovärdiga sidor att länka till ens egna innehåll. Detta är nog den största utmaningen då man ej själv kan styra om andra ska länka till ens sida eller inte. Man kan lägga ner flera timmar på att kontakta andra webbplatsägare och fråga om de skulle vara intresserade av att länka till en specifik sida som är relevant för deras sida. Dock skulle jag tro att de flesta säger nej och är nöjda med att länka till en Wikipedia sida istället då de faller denna domänen mer trovärdig.

Tack till Webbdo.se som vara med i denna artikeln som ett exempel!